فست فشن چیست
تاریخچه مختصری از صنعت مد
تا اواسط قرن بیستم، دنیای مد بر اساس چهار فصل (بهار، تابستان، پاییز و زمستان) کار میکرد. طراحان لباس ماه ها قبل برای هر فصل برنامه ریزی میکردند و فکر میکردند مردم چه لباس هایی را دوست دارند. این روش با اینکه نسبت به امروز منظمتر بود، اما قدرت انتخاب را از آدمها میگرفت. آن زمان مد فقط برای قشر خاصی از جامعه بود و قوانین خاص خودش را داشت.
در دهه ۱۹۶۰ تبلیغات جالبی برای لباس های کاغذی باعث شد مردم به دنبال مد فست فشن بروند. این موضوع باعث شد صنعت مد سریع تر شود و قیمت لباس ها پایین بیاید.
«امروزه برندهای فست فشن سالیانه حدود ۵۲ «فصل کوچک» تولید میکنند – یعنی هر هفته یک «مجموعه» جدید که باعث مصرف و دور ریختن وحشتناک لباس میشود.»
اما چند دهه طول کشید تا فست فشن به مرحلهای برسد که دیگر قابل برگشت نباشد. طبق روزنامه ساندی استایل تایمز، «این موضوع به طور خاص در اواسط دهه ۲۰۰۰ میلادی، با مد «بوهو شیک» به اوج خودش رسید.»
امروزه برند های فست فشن سالیانه حدود ۵۲ «فصل کوچک» تولید میکنند – یعنی هر هفته یک «مجموعه» جدید. این روند زمانی شروع شد که برند زارا در اوایل دهه ۲۰۰۰ تصمیم گرفت هر دو هفته اجناس جدید بیاورد. از آن موقع به بعد، فروشگاه ها همیشه لباس های زیادی دارند تا هیچوقت تمام نشود. این برند ها با کپی برداری از لباس های خیابانی و ترند های جدید، هر هفته یا حتی هر روز لباس های جدید و جذاب تولید میکنند. به این ترتیب آن ها انبوهی از لباس انبار میکنند تا مشتریان هیچوقت از تنوع لباس ها خسته نشوند.
در حالی که برندهای H&M، Topshop و Zara بیشتر از همه بخاطر تولید زیاد مورد انتقاد قرار میگیرند، حتی برند های لوکس هم با افزایش تولید، سود بیشتری میکنند. طبق گفته فست کمپانی، «شرکت های پوشاک سالانه ۵۳ میلیون تن لباس تولید میکنند» و این رقم قطعاً از سال ۲۰۱۹ که این مقاله نوشته شده، بیشتر شده است. «اگر صنعت مد با همین سرعت به رشدش ادامه دهد، انتظار میرود تا سال ۲۰۵۰ به ۱۶۰ میلیون تن برسد.»
پیشنهاد مقاله :
فست فشن و محیط زیست
تاثیرات انسانی و زیست محیطی فست فشن
تمام ویژگی های فست فشن، از کپی برداری ترندها و تولید سریع گرفته تا کیفیت پایین و قیمت رقابتی، تاثیر مخربی روی کرهی زمین و افرادی که در تولید لباس کار میکنند میگذارد.
برای مثال برند هایی مثل Boohoo از مواد شیمیایی سمی، رنگ های خطرناک و پارچه های مصنوعی استفاده میکنند که وارد منابع آب میشوند. هر سال فقط در آمریکا ۱۱ میلیون تن لباس دور ریخته میشود. این لباس ها که پر از سرب، مواد دفع آفات و تعداد زیادی مواد شیمیایی دیگر هستند، به سختی تجزیه میشوند. در عوض، آن ها در محل های دفن زباله باقی میمانند و سموم را وارد هوا میکنند. ردپای کربنی فست فشن با صنایع هواپیمایی و نفت رقابت میکند.
«بسیاری از ما با اخبار کارگاه های زیرزمینی نایک آشنا هستیم، اما آن ها فقط یکی از برند های فست فشن هستند که به خاطر مد، حقوق بشر را زیر پا میگذارند.»
فست فشن علاوه بر تاثیر روی محیط زیست، روی سلامت مصرف کنندگان و کارگران تولید لباس هم تاثیر میگذارد. مواد شیمیایی مضری مثل بنزوتیازول که به چند نوع سرطان و بیماری های تنفسی مرتبط است، در لباس های موجود در بازار پیدا شدهاند. از آنجایی که پوست بزرگترین اندام بدن است، پوشیدن این لباس های بیکیفیت میتواند برای سلامتی ما خطرناک باشد.
این خطر در کارخانه ها، شهر ها و خانه هایی که لباس های فست فشن در آن ها تولید میشوند، بیشتر هم میشود. برای مثال، طبق گزارش مجله ی سلامت محیط زیست، رنگ آمیزی سنتی پارچه اغلب باعث میشود «فلزات سنگین و دیگر مواد سمی وارد سیستم های آب محلی شوند که میتوانند علاوه بر ساکنین اطراف، روی سلامتی حیوانات هم تاثیر منفی بگذارند.»
سلامتی کارگران تولید لباس به خاطر در معرض این مواد شیمیایی بودن، همیشه در خطر است. این موضوع به ساعت های کاری طولانی، حقوق ناعادلانه، کمبود منابع و حتی آزار فیزیکی هم اشاره نمیکند. بسیاری از ما با اخبار کارگاه های زیرزمینی نایک آشنا هستیم، اما آن ها فقط یکی از برند های فست فشن هستند که به خاطر مد، حقوق بشر را زیر پا میگذارند. افرادی که لباس های ما را میدوزند، به خاطر کمبود گزینه های دیگر، حقوق کمی میگیرند، غذای کمی میخورند و تا جایی که میتوانند کار میکنند. در عوض، ما میتوانیم به طور مستقیم از کارگران تولید لباس حمایت کنیم و برای شرایط و حقوق بهتر مبارزه کنیم.
پیشنهاد مقاله :
در زمان خرید آنلاین یا حضوری چطور برند های فست فشن را تشخیص بدهیم:
- به سرعت تولید دقت کنید، هر هفته مدل های جدید به بازار میآیند؟
- به کپی برداری ترندها نگاه کنید، آیا مدل های یک برند خاص، نسخه های ارزان تری از ترند های نمایشگاه های اخیر مد هستند؟
- به جنس لباسها دقت کنید، آیا پارچه ها مصنوعی و لباس ها بیکیفیت هستند و فقط برای چند بار پوشیدن ساخته شدهاند؟
- ببینید لباس ها کجا تولید میشوند، آیا تولید در جایی اتفاق میافتد که کارگران حقوق کمتر از حداقل حقوق دریافت میکنند؟
- به قیمت های رقابتی دقت کنید، آیا هر چند روز لباس های جدید به بازار میآیند و بعد از فروش نرفتن، به شدت تخفیف میخورند؟
کفش دوستدار محیط زیست
کفش های سازگار با محیط زیست
محصولات دوستدار محیط زیست
ظهور مد پایدار (Slow Fashion)
«این امیدوارکننده است که بدانیم برندها، گروه ها و افرادی وجود دارند که برای کرهی زمین و امنیت کارگران تولید لباس مبارزه میکنند.»
با اینکه کل صنعت مد در قبال جنایت های زیادی علیه مردم و محیط زیست مقصر است، اما این موضوع در فست فشن آشکارتر است. شاید وسوسه مصرف گرایی ترک کردن فست فشن را سخت کند، اما گزینه های بهتری هم وجود دارند.
مد پایدار (Slow Fashion) جایگزینی را با تولید آگاهانه (گاهی شامل تولید داخلی و یکپارچه)، حقوق کارگری منصفانه، مواد طبیعی و لباس های بادوام ارائه میدهد. این امیدوارکننده است که بدانیم برند ها، گروه ها و افرادی وجود دارند که برای کرهی زمین و امنیت کارگران تولید لباس مبارزه میکنند.
با خرید لباس از برند های مسئولیت پذیر، دفاع از مسئولیت اجتماعی و پاسخگویی، و رفتن به فروشگاه های لباس دست دوم، میتوانیم قدرت انتخاب و طرفداری از محیط زیست و دیگران را تضمین کنیم.
گروه تولیدی اَدل مدا (زین تلا) با رعایت این موارد و تولید محدود اما با کیفیت و دوست دار محیط زیست توانسته است گام مهمی در این راستا بردارد و با حمایت شما عزیزان این مسیر را ادامه دهد.
منبع:thegoodtrade